prognoze

Prognoză meteo 03 februarie 2016 – foarte cald, ploi pe arii extinse

TEMPERATURI:

– Urmează o noapte cu valori de temperatură mult mai mari decât ar fi normal, cu 1-3 grade în zonele montane, 3-5 grade în Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și cea mai mare parte a Moldovei. În zona Dobrogei, Banat, Crișana, vom avea temperaturi minime și de 9-10 grade. Valorile maxime ale zilei vor caracteriza mai degrabă o vreme de primăvară târzie, cu valori de 11-13 grade pe arii extinse din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crișana și Transilvania. În zonele montane înalte vom avea maxime de 1-3 grade, 6-8 grade în celelalte masive. În Oltenia și sudul extrem al Munteniei se pot atinge chiar 18 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Începem noaptea cu cer mai mult senin în cea mai mare parte a țării, excepție făcând Banatul, Crișana și Maramureșul, dar și sudul Moldovei. La prânz, cerul va fi acoperit cu nori de mare și medie înălțime pe toată România, în timp ce norii joși vor fi prezenți pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane. Seara, doar sudul Munteniei, Oltenia și Dobrogea vor avea parte de un cer senin, restul țării fiind sub nebulozitate 100%.

image

CEAȚĂ:

– La începutul intervalului de prognoză, ceața va acoperi mare parte din Muntenia, sudul Moldovei dar nordul Transilvaniei și Maramureș. Pe arii extinse, vizibilitatea va scădea sub 200 și chiar 50 metri. Din fericire nu va persista decât până spre dimineață, doar pe zona Orientalilor fiind posibil să persiste și după amiază.

image

PRECIPITAȚII:

– Orele dimineții aduc ploi slabe pe zona Maramureșului. Spre prânz le vom regăsi și pe zona de sud-vest a țării. După amiaza și seara, un val consistent de precipitații își va face intrarea prin vestul țării, acoperind toată zona Banatului, Crișana și zona Apusenilor. La finalul intervalului de prognoză ploile acoperă și tot Maramureșului, Transilvania și nordul Moldovei. În nordul Orientalilor și izolat în Apuseni sunt posibile și lapovițe sau chiar ninsori. Cantitățile de precipitații se pot duce și spre 15 – 20 l/mp în 24 de ore, pe zona de vest.

image

VÂNT:

– În primele ore ale nopții, în Crișana și Maramureș, intensificările de vânt pot ajunge și la rafale de 50 de km/h. La orele prânzului vântul va fi activ și pe zona de sud, dar cu intensificări ce nu vor trece de un 30 km/h. Seara aduce un vânt calm și liniștit.

image

ZĂPADĂ:

– Nimic nou în ceea ce privește stratul de zăpadă, ce mai rezistă eroic doar pe nordul Orientalilor.

image

CONCLUZII:

– o zi cu ploi ceva mai importante pe vest, dar și cu temperaturi și cu 10 – 15 grade mai mari decât normalul perioadei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *