prognoze

Prognoză meteo 20 ianuarie 2016 – ger puternic

TEMPERATURI:

– Noaptea care urmează va geroasă în cea mai mare parte a țării, chiar deosebit de geroasă în unele zone, cum ar fi mare parte din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sud-vestul țării, locuri unde minimele vor fi de –11, –14 grade, rivalizând cu valorile din zone montane, unde se vor atinge tot –11, –14 grade, izolat, în masivele înalte, putând ajunge și la valori de –18 grade. În estul Munteniei, sudul Moldovei, Transilvania, Maramureș vom avea temperaturi de la –7 spre –9 grade. Din nou, nordul Moldovei, Banatul și Crișana vor avea o noapte blândă, cu doar –3, –4 grade. Nici maximele de mâine nu vor face notă discordantă, tot nordul Moldovei, Banatul și Crișana având parte de valorile cele mai ridicate, –1, 0 grade, în timp ce în restul regiunilor vom avea valori de la –5 spre –7, –8 grade, exceptând masivele nordice ale Orientalilor, unde se pot atinge și –11, –12 grade. De reținut un aspect important. În condiții de strat de zăpadă consistent, cum avem acum, și cu cer senin fie și doar pentru o ora, datorită radiației nocturne extrem de intense, prognozarea valorilor de temperatură este chiar o loterie.

image

image

NEBULOZITATE:

– La începutul intervalului de prognoză avem parte de nori joși pe sud-estul României, cu acoperire de 100%, dar și pe Banat, Crișana, Maramureș, nord estul Moldovei, dar cu un grad de acoperire de 50 – 75%. La orele prânzului, nebulozitatea se accentuează pe tot sudul țării, pe sudul Moldovei, Banat și Crișana, locuri unde putem vorbi de o acoperire de 100%. Spre seară își fac apariția și norii de mare înălțime și medii, care acoperă mare parte din țară, iar cei joși rămân cantonați pe aceleași zone menționate mai sus.

image

CEAȚĂ:

– La începutul intervalului de prognoză, ceața va fi prezentă pe sudul țării, putând chiar reduce vizibilitatea sub 50 m. Ea va rămâne pe aceste zone, posibil chiar până spre ore avansate din dimineață.

image

PRECIPITAȚII:

– Vom avea parte de ceva ninsori în nordul Transilvaniei la începutul intervalului de prognoză, urmând ca spre dimineață să își facă apariția câțiva fulgi și pe nordul Moldovei și sud-estul țării. După amiaza ninsorile sunt mai prezente pe Maramureș și Apuseni, iar seara și prin Orientali și sudul Munteniei și al Moldovei.

image

VÂNT:

– Din fericire, vântul va fi un fenomen meteo liniștit, aproape absent pe parcursul zilei de mâine.

image

ZĂPADĂ:

– Stratul de zăpadă continuă să fie consistent pe cea mai mare parte a Munteniei (7-40 cm), zonele montane, sud estul extrem, și mic în sudul Moldovei, Dobrogea, Transilvania, Maramureș.

image

CONCLUZII:

– Gerul este fenomenul meteo cel mai important al acestei zile, fapt dovedit și de codul galben emis de ANM pentru Muntenia, Oltenia și Transilvania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *