prognoze

Prognoză meteo 19 ianuarie 2016 – scăpăm de ninsori, vine gerul

TEMPERATURI:

– Intrăm într-o perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, cu nopți și zile chiar geroase. Noaptea care urmează va fi geroasă de-a dreptul în zonele montane, cu valori ce se vor apropia, în toate masivele, de –14 –15 grade, chiar și –18 în Meridionali. Temperaturi spre pragul gerului vom avea și pe toată Muntenia, Oltenia și sud vestul țării, cu valori de la –7 spre –9, –10 grade. Sud-estul Munteniei, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei vor avea temperaturi de la –5 spre –7, –8 grade. Transilvania și Maramureșul vor avea valori de la –4, –5 spre –8, –9 grade. Temperaturile cele mai blânde le vom regăsi pe nordul Moldovei, Banat și Crișana, zone unde se vor atinge –3, –4 grade. Și maximele zilei de mâine vor fi unele sub normalul perioadei, cu valori de la –12, –10 grade în zonele montane, –6, –8 grade în vestul Moldovei, sudul Munteniei, Oltenia și sud-vestul țării, dar și în sudul Transilvaniei. Centrul și  sudul Moldovei, restul Transilvaniei, Maramureșul, Dobrogea, dealurile Subcarpatice, vor fi zone unde maximele se vor opri la –3, –4 grade. „Maximele” zilei vor fi atinse în Banat, Crișana și nordul Moldovei, locuri unde se vor atinge –1 grad, maxim 0.

image

image

NEBULOZITATE:

– Începem noaptea cu un cer mai mult variabil, cu o procent mic de nebulozitate pe zona nordică și estică a Moldovei și Dobrogei. La orele prânzului norii se mai strâng și zonele din țară cu cer senin sunt din ce în ce mai puține. Spre seară, norii joși acoperă mai ales sudul țării, Transilvania și Banatul.

image

PRECIPITAȚII:

– Sunt posibile ninsori slabe la începutul nopții pe nordul extrem al Orientalilor, dar și pe zona de Curbură și Dobrogea. Fulguieli slabe sunt posibile, spre orele serii, și pe sudul țării.

image

VÂNT:

– La începutul intervalului, vântul va continua să sufle cu putere, pe tot estul țării și Dobrogea, viscolind zăpada. Vitezele la rafală se pot apropia și de 50 – 55 km/h. Din fericire, spre orele dimineții, rafalele scad ca intensitate și se restrâng spre nordul Moldovei, astfel că pentru restul zilei putem vorbi de un vânt liniștit.

image

ZĂPADĂ:

– Ca urmare a ultimelor ninsori avem un strat de zăpadă consistent pe sudul țării, Transilvania, sudul Moldovei, Dobrogea și zonele montane.

image

CONCLUZII:

– ninsorile dispar din peisaj, rămân doar ceva fulguieli. În schimb, gerul pune stăpânire pe toată țara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *