prognoze

Prognoză meteo 13 ianuarie 2016 – vânt de schimbare

TEMPERATURI:

– Valorile nocturne de temperatură vor pleca de la –3, –4 grade în zonele montane, 0, –1 grad în Moldova, 1-2 grade în zona Subcarpaților. În restul regiunilor, Maramureș Transilvania, Banat, Crișana, Oltenia, mare parte a Munteniei și Dobrogea, vom avea temperaturi de la 2 la 4-5 grade. Maximele de mâine, în scădere față de ziua precedentă, vor pleca de la –3, –4 grade în zona masivele înalte din zonele montane, –1, –2 grade în celelalte zone montane. Vor fi 5-7 grade în Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana și Moldova, dar și în zona Subcarpaților. Cele mai ridicate valori le vom avea pe Oltenia, Muntenia și Dobrogea, zone unde se vor atinge frecvent 9-10 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– La începutul intervalului de prognoză, norii joși vor acoperi cea mai mare parte a Maramureșului, Transilvaniei, Crișanei, Apusenilor, sud-vestul Munteniei, Oltenia dar și Dobrogea, în procentaj de la 75 la 100%. La primele ore ale dimineții sudul și vestul țării au parte de un cer variabil, în timp ce nordul țării primește vizita norilor, ce vor acoperi toată Moldova, Maramureșul, Transilvania și zonele montane. După amiaza aduce cer senin pe toată Moldova, Dobrogea și Muntenia, nebulozitatea urmând să rămână cantonată pe vest și nord. Iar lucrurile nu se vor mai modifica semnificativ pe perioada serii, poate doar cu o mică modificare a arealului de nebulozitate și spre sud vestul țării.

image

CEAȚĂ:

– Există posibilitatea apariției ceții, la începutul intervalului, mai ales pe zona de sud – est a țării, dar și în zona Orientalilor, locuri unde vizibilitatea ar putea coborî chiar și sub 50 de m. la orele dimineții este posibil să avem ceață pe arii restrânse din sud, vest dar și din Maramureș.

image

PRECIPITAȚII:

– Vom avea parte de precipitații încă de la primele ore ale intervalului de prognoză, ninsori în masivele nordice ale Orientalilor, Apuseni, dar și în sud-vest, acolo unde vor fi și ploi. Spre prânz rămânem doar cu ninsorile din Orientali și Apuseni. Vor fi posibile precipitații și în zona Maramureșului, ploi, dar și lapoviță și ninsori. Spre seară revin ploile pe zona de vest, sud extrem,  dar și ninsorile se intensifică pe zonele montane.

image

image

VÂNT:

– Continuăm și mâine să avem de furcă cu vântul. Intensificări vor fi în cea mai mare parte a țării, mai susținute pe Crișana, Orientali, Dobrogea, locuri unde se pot atinge, la rafală, și 60 km/h. Va fi vânt și pe tot sudul țării și Moldova, dar aici intensificările se vor opri în jurul a 40 de km/h. La orele prânzului, intensificările cresc pe sudul țării, astfel că se pot atinge și 50 km/h. După o după amiază liniștită, seara vântul prinde din nou pe putere pe Crișana și Banat.

image

ZĂPADĂ:

– Ninsorile de mâine din zonele montane, viscolite chiar pe Orientali, vor mai reface din stratul de zăpadă ce era din ce în ce mai mic.

image

CONCLUZII:

– ne pregătim de o schimbare puternică de paradigmă în ceea ce privește vremea. Gata cu temperaturile de primăvară. Gata cu atmosfera calmă, vântul devine din ce în ce mai nervos și ne apropiem și de un episod de viscol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *