prognoze

Prognoză meteo 11 ianuarie 2016 – vântul, marele pericol al zilei

TEMPERATURI:

– Și noaptea care urmează continuă trendul crescător al temperaturilor. Minime negative vom mai avea doar pe zona Moldovei (-1, –2 grade), zona Orientalilor și Meridionalilor (-2, –4 grade), sudul extrem al Munteniei și nordul extrem al Maramureșului (-1 grad). În restul țării valorile nocturne de temperatură vor fi pozitive, de la 1-3 grade în Oltenia, Muntenia, mare parte din Maramureș, la chiar 4-5 în Transilvania și Dobrogea. Banatul va avea din nou minime la nivelul unor maxime de martie, adică 7-8 grade. Maximele zilei vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât normalul perioadei, cu temperaturi de 1-3 grade în Moldova, 2-4 grade în zonele montane, 4-6 grade în Maramureș, 7-9 grade în Transilvania, Crișana, Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei. Dobrogea și Banatul vor oferi temperaturile maxime ale zilei, cu valori de la 10 la 12, 13 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– Nebulozitatea se menține și pe parcursul nopții, norii joși urmând să acopere Banatul, Crișana, Maramureșul, Transilvania, zonele montane, cea mai mare parte Olteniei și Munteniei, estul Moldovei, cu un grad de acoperire de 75 – 100%. Dobrogea va avea și ea parte de nebulozitate, dar într-un procent de până la 50%. Orele prânzului aduc nori de toate altitudinile acoperind cea mai mare parte a țării, cu excepția centrului Moldovei, a sudului extrem, a Dobrogei dar și a zonei de Curbură. Seara aduce cer senin pe tot sudul țării, dar și pe Moldova.

image

CEAȚĂ:

– ceața va fi prezentă pe arii extinse din Oltenia, Muntenia, Moldova și Transilvania, la începutul intervalului de prognoză. Aceasta va persista chiar până spre orele prânzului în unele zone, iar la orele dimineții vizibilitatea ar putea fi redusă sub 50 m.

image

PRECIPITAȚII:

– precipitații slabe vom avea, la începutul intervalului de prognoză, pe zona nordică și în vestul țării, ploi în totalitate. Acestea vor fi zonele unde se vor concentra ploile și pe toată perioada dimineții și ale prânzului. Spre seară, aria ploile se extinde, cuprinzând tot Banatul, Crișana, Maramureșul, dar și zonele de sud-vest ale Munteniei.

image

VÂNT:

– Încă de la începutul nopții, pe partea de vest, în Banat și Crișana, vântul va începe să aibă rafale susținute. La început cu viteze de până la 40 km/h. Apoi chiar și de peste 50 km/h. Rafale mai mici ca intensitate vor fi și pe sudul țării și Dobrogea. După orele prânzului și seara vorbim deja pe vestul țării de rafale de peste 65 – 70 km/h, în timp ce și pe zona Moldovei, Maramureșului și a zonelor montane, vântul nu va fi deloc liniștit, dar cu intensificări de până în 50 km/h.

image

ZĂPADĂ:

– așa cum estimam deja, ținând cont de condițiile total neprielnice, stratul de zăpadă se reduce de la o zi la alta, chiar și din zonele montane înalte. Singura zonă unde încă se mai duce o bătălie este estul Moldovei, acolo unde avem strat de zăpadă, mic, dar pe arii extinse.

image

CONCLUZII:

– marea problemă a zilei de mâine va fi vântul, cu rafale ce se pot dovedi extrem de periculoase. Cel mai probabil ANM va emite și coduri în concordanță cu periculozitatea fenomenelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *