prognoze

Prognoză meteo 09 decembrie 2015 – rămânem în ceață

TEMPERATURI:

– temperaturile minime de la noapte vor pleca de la valori de –7, –10 grade în masivele înalte din Orientali, –6 grade în Apuseni, –1 spre –3 în Meridionali. Valori ușor negative vom avea și pe centrul Moldovei, în timp ce în nordul și sudul Moldovei, Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana, vom avea minime de la 0 spre 2 grade. Pe sudul țării și Dobrogea se pot atinge și 4 – 5 grade. Temperaturile maxime nu se vor diferenția prea mult pe regiuni. În Maramureș, Banat, Crișana, mare parte din Transilvania, zona Subcarpaților, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei vom avea între 6 și 8 grade. Maximele cele mai scăzute le vom avea pe zonele montane, de la –1, 0 grade spre 2 grade, în timp ce valorile maxime le vom regăsi pe Dobrogea, chiar și de 10 grade. Nordul Moldovei și parte din Transilvania vor avea temperaturi de 4 – 6 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– la începutul intervalului de prognoză, distribuția norilor pe cerul României va fi: nori de mare înălțime vor acoperi toată țara, norii medii vor lăsa liberă doar parte din nordul țării, în timp ce norii joși vor fi mai ales pe Oltenia, parțial pe vestul Munteniei și sud estul extrem al Dobrogei. Distribuția nu se va schimba foarte mult pe parcursul zilei, singurul element notabil fiind acela că norii joși se vor extinde pe tot litoralul, iar mai apoi, spre orele serii, pe toată extremitatea sudică și pe estul Moldovei.

image

CEAȚĂ:

– ceața este, fără doar și poate, un fenomen meteo greu de prognozat, chiar și cu toate evoluțiile tehnice. Ca atare, nici ceea ce încercăm să introducem în aceste prognoze nu poate fi luat decât cu titlu de exercițiu, realizat prin combinarea informațiilor de pe mai multe modele meteo. Astfel, modele meteo dau șanse destul de mari pentru ceață, în noaptea care urmează, cu o vizibilitate sub 100 și chiar 50 de m, pe zona județelor Sibiu, Vâlcea, Argeș, Gorj, Hunedoara, Alba, Ilfov, București și Ilfov, Dâmbovița, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Vaslui. Vestea bună ar fi că, cel puțin la ce arată datele acum, ar trebui să nu mai fie atât de persistentă și să se ridice până la orele prânzului.

image

image

PRECIPITAȚII:

– ca și în zilele precedente, singurele zone unde se pot aștepta ceva precipitații, sub formă de burniță., sunt zonele în care ceața va fi prezentă și persistentă.

image

VÂNT:

– spre orele prânzului vor apărea ceva intensificări, de până la 25 – 28 km/h, pe nordul și centrul Moldovei, dar vor fi de scurtă durată.

image

ZĂPADĂ:

– nicio schimbare, niciun fulg de nea în plus.

image

CONCLUZII:

– ceața rămâne principalul fenomen meteo al zilei, cu toate riscurile ei. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *