prognoze

Prognoză meteo 1 decembrie 2015 – Ziua Națională a României, cu vreme vântoasă și călduroasă.

TEMPERATURI:

– minimele nopții care urmează vor pleca de la valori ușor negative (-1, –2 grade) în zona Orientalilor și a Meridionalilor, la valori de 1-3 grade în nordul și centrul Moldovei, Maramureș și zona de sud-vest extrem. Transilvania, zona Subcarpaților, mare parte din Banat, Oltenia, Dobrogea, vor avea minime de la 3 spre 5, 6 grade. Cele mai ridicate valori ale nopții le vom regăsi pe sudul Munteniei, al Moldovei și pe vestul extrem al Banatului și Crișanei, cu 7 grade. Temperaturile maxime, mai potrivite pentru un început de primăvară, vor avea valori de la 0 – 3 grade în zonele Montane, 7 – 9 grade în Moldova, Maramureș, Transilvania, până la 12 – 14 grade în extremitatea vestică a Banatului, Crișanei, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.

image

image

NEBULOZITATE:

– scenariu nebulozității va respecta povestea zilei precedente, cu un cer ceva mai liber mai ales pe sudul țării, Dobrogea și sudul Moldovei, în timp ce norii joși, medii și înalți vor fi mult mai prezenți pe restul țării.

image

PRECIPITAȚII:

– prima zi de iarnă vine cu precipitații, la începutul intervalului de prognoză, în Banat, Crișana, Maramureș dar și pe Apuseni și interiorul arcului carpatic. Precipitații vor fi și pe Orientali, iar spre seară, și pe Meridionali și sud – vest.

image

VÂNT:

– la începutul intervalului de prognoză, vântul va prezenta intensificări susținute, cu viteze la rafală ce pot ajunge și la 55 – 60 km/h. Vânt, dar mai slab ca intensitate, vor fi și pe sudul țării, dar și pe Moldova. Odată cu orele dimineții, vântul crește în putere pe nord – vest, nord, Orientali, nord –estul Moldovei,  și pe sudul Munteniei, pentru ca, la prânz, să nu mai avem decât zone izolate din țară unde să nu avem parte de rafale de vânt care să treacă de 55 – 60, izolat chiar 70 km/h. Iar această situație se păstrează și pentru restul zilei, chiar dacă vor mai fi unele zone unde vântul să se mai domolească.

image

ZĂPADĂ:

– va ninge mâine, mai ales pe masivele nordice ale Orientalilor, iar spre seară și în zona Carpaților de Curbură.

image

CONCLUZII:

– prima zi de iarnă calendaristică vine cu temperaturi mai degrabă de primăvară, în unele zone, dar și cu un vânt care va face ca festivitățile prilejuite de Ziua Națională să fie mult îngreunate. Vom ave și ninsori, chiar dacă doar în zonele montane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *