prognoze

Prognoză meteo 27 noiembrie 2015 – pleacă un ciclon, vine altul. Ploi abundente pe sud

TEMPERATURI:

– va fi o noapte cu temperaturi apropiate de pragul gerului în zona Meridionalilor, unde se pot atinge și valori de –9, – 10 grade. În toată zona montană vom avea valori negative, de la valori de –5, –4, la valori de –1, 0. Valori apropiate de pragul de îngheț, de la 0 spre 2,3 grade, vom avea și pe Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și zona Subcarpaților, dar și pe Oltenia. Valorile cele mai ridicate le vom avea pe Muntenia și Dobrogea, izolat și pe sudul Moldovei, de la 5 la 7 grade Celsius. Nici valorile maxime nu vor cunoaște o creștere spectaculoasă de la orele nopții spre orele prânzului, practic, distribuția termică se va păstra, cu cele mai mici valori ale maximelor pe zonele montane ( de la –2, –3 grade în Orientali) , la valori de 0 – 2, 3 grade în Moldova, Transilvania, Maramureș, zona Subcarpaților. În Crișana și Banat se pot atinge și valori de 4, 5 grade. Muntenia și Oltenia nu vor avea maxime mai mari de 6-7 grade. Din nou, notă discordantă face Dobrogea, cu ale ei 11 – 13 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– nebulozitatea, cel puțin la nivelul norilor joși va fi accentuată pe tot parcursul zilei, doar spre orele serii, Banatul și Crișana să aibă șansa unui scurt intermezzo de cer senin.

image

PRECIPITAȚII:

– precipitațiile prezente la începutul nopții mai ales pe Moldova, Orientali, Carpații de Curbură și sud =est, vor fi predominant ninsori pe Moldova și Orientali și ploi în rest. Spre orele după amiezii și serii, ploile vor cuprinde din nou tot sudul, ca urmare a intrării unui nou ciclon mediteranean, iar ninsorile vor mai rămâne de actualitate doar pentru nordul Moldovei. O notă specială pentru cantitățile de precipitații ce urmează mai ales de mâine după amiază. Acestea vor fi deosebit de importante, abundente, pe arii extinse urmând să avem peste 25 – 30 l/mp, ce se adaugă la cantitățile deja căzute.

image

VÂNT:

– la începutul nopții, vântul va continua să sufle la rafală și cu viteze de 60 – 65 km/h, pe zona de sud-est. Pe parcursul după amiezii de mâine, intensificările cuprind și sudul țării și al Moldovei, iar rafale, mai scăzute ca intensitate, pot apărea și pe vest.

image

ZĂPADĂ:

– ninsorile din ultimele 2 zile au depus strat de zăpadă în toate zonele montane. Avem chiar și 52 de cm în zona Meridionalilor. Strat de zăpadă avem și în Maramureș, dar și în Transilvania, inclusiv în zone mai joase, precum Sibiu, Brașov. Va ninge și pe parcursul nopții și al dimineții de mâine, mai ales pe Orientali și Moldova și se va depune în continuare strat de zăpadă.

image

CONCLUZII:

– ne părăsește un ciclon mediteranean, doar pentru a-i face loc, începând de mâine după amiază, altuia, cu precipitații abundente. Temperaturile se mențin scăzute în mare parte din țară, vântul va pune și el probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *