prognoze

Prognoză meteo 26 noiembrie 2015 – iarna cucerește mare parte din țară

TEMPERATURI:

– vom avea temperaturi minime negative pe toată zona montană, cu valori ce pot ajunge chiar și la –9 , –11 grade în masivele nordice ale Orientalilor, De fapt, pe toată linia Orientalilor, unde a și nins destul de mult, vom avea avea cele mai mici temperaturi nocturne, cu valori de la –3 spre –5 grade Celsius. În celelalte zone montane vom avea temperaturi de la –1 spre –3 grade. Temperaturi negative vor fi și în Transilvania, de până la –2 grade. În restul țării, valorile vor fi și ele apropiate de pragul de îngheț, Moldova, Maramureșul, Banatul, Crișana, Subcarpații nu vor avea valori mai mari de 1- 3 grade. Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei vor avea temperaturi de la 4 la 6,7 grade. Dobrogea face notă discordantă în continuare, cu minime ce pot atinge chiar și 10 – 12 grade. Temperaturile maxime vor suferi modificări infime, de doar +1 grad, la nivelul întregii țări, din nou cu excepția Dobrogea, unde se va ajunge la valorile maxime ale zilei, de 14 – 16 grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– la începutul intervalului de prognoză, nebulozitatea va fi accentuată pe sudul țării, pe Moldova, Orientali, Meridionali și Banat, nordul țării și Apusenii urmând să fie mai feriți, cel puțini de nori joși. Lucrurile se schimbă însă, odată cu orele dimineții, când plafonul de nori va acoperi întreaga țară și la toate nivelele (joși, medii și înalți)

image

PRECIPITAȚII:

– după o mică pauză de câteva ore, un nou ciclon mediteranean începe să își facă simțită prezența, prin sudul țării. Treptat, precipitațiile acoperă mare parte din țară, și vor fi de toate felurile: ploi, importante cantitativ, mai ales pe sudul țării, ploi slabe și pe Moldova, Oltenia, Banat, precipitații mixte pe zone deluroase ale Meridionalilor, ninsori în Apuseni, Carpații de Curbură, vestul Moldovei și Orientali. După ce spre orele prânzului vom avea precipitații pe toată țara, spre seară, pe Dobrogea, sud-vest, sud, ele se vor diminua. Cantitățile cumulate în 24 de ore pot fi și de 35 – 40 l/mp, mai ales pe sudul Moldovei, zona de Curbură, Meridionali și vestul Munteniei.

image

image

VÂNT:

– pentru ca scenariul unui perioade cu toate fenomenele meteo să fie complet, nu putea lipsi vântul. Care încă de la începutul intervalului de prognoză va bate cu putere pe sudul țării, cu viteze ce pot atinge chiar și 45 – 50 km/h. Ca atare, și temperaturile, mici de altfel, vor fi resimțite la valori și mai scăzute. Iar spre dimineață, rafalele vor prinde și mai multă putere, ajungând chiar și la 60-65 km/h. Spre după amiază, intensificările rămân de interes pe partea de sud-est și est.

image

ZĂPADĂ:

– azi am avut parte de o surpriză plăcută din partea vremii și a început să ningă nu doar în zone prognozate, cum ar fi zonele montane, ci și în zone mai joase din Meridionali, cum ar fi inclusiv la 500 m în Dâmbovița, Argeș, sau zone din sud vestul țării. A continuat să ningă și în zonele montane, astfel că avem strat de zăpadă consistent, în zone din Meridionali ajungând și la 44 de cm. Vom avea în continuare ninsori mâine, astfel că, la finalul intervalului de prognoză, întreaga zonă a Moldovei, zona de Curbură, Orientalii, Meridionalii, Apusenii, Transilvania și Maramureșul, vor avea un strat nou de zăpadă, de la 1 – 2 cm, până la 40 – 50 cm (cantitate totală, nu nou depusă) în zonele montane.

image

CONCLUZII:

– scenariul zilei de mâine respectă ceea ce se întâmplă de câteva zile și care va continua și pe parcursul perioadei următoare: o activitate deosebită a ciclonilor mediteraneeni, care vor aduce peste România reprize consecutive de precipitații, de toate felurile. Temperaturile se vor menține în continuare scăzute, dar la normalul perioadei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *