prognoze

Prognoză meteo 21 noiembrie 2015 – răcire accentuată și ploi abundente pe vestul și nordul țării

TEMPERATURI:

– minimele nopții care urmează vor pleca de la valori de 2-4 grade în zonele montane înalte. În celelalte masive montane, dar și în zona Subcarpaților, vom avea temperaturi de 6-8 grade, valori ce vor fi atinse și în Transilvania, Maramureș, sudul Moldovei și Oltenia. Cele mai ridicate minime le vom avea pe nordul Moldovei, Banat, Crișana, Muntenia și Dobrogea, cu valori de la 11 la 13 grade. Maximele zilei vor marca o scădere accentuată pe partea de vest, acolo unde nu se vor mai depăși valori de 9 – 10 grade. Valori scăzute, de 2-4 grade vom avea și pe zona nordică a Orientalilor, pe Meridionali. În Maramureș nu se vor mai depăși 9 – 10 grade, Transilvania va avea temperaturi de la 11 – 13 grade, izolat chiar 15. Moldova va avea parte de încă o zi caldă, cu maxime de 14 – 16 grade în nordul și centrul țării, iar în sud chiar și 18 – 19 grade. Valori la fel de ridicate vom avea și pe Muntenia, Oltenia și Dobrogea, zone unde frecvent se vor atinge și depăși 17 – 18 grade. Pe sudul extrem pot fi posibile chiar și valori de temperatură de 20 – 21 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– la începutul intervalului de prognoză, nebulozitatea va fi maximă ( pe plafonul de nori medii și înalți) la nivelul întregii țări. Norii joși vor fi prezenți mai ales pe vestul țării, nord și pe zona Orientalilor. La orele prânzului putem vorbi deja de un plafon de nori extrem de bine constituit, atât nori medii, înalți dar și joși, singura zonă din țară cu șanse la soare și cer senin urmând să fie estul țării, pentru ca la orele serii doar izolat, pe Dobrogea și centrul Moldovei, să mai existe petice de cer senin.

image

PRECIPITAȚII:

– în primele ore ale nopții, ploile vor continua să fie prezente mai ales pe nordul țării și, izolat, pe Crișana. Odată cu orele dimineții, ploile cuprind și tot vestul țării, lăsând în urma lor și cantități importante, atât pe Maramureș, dar și pe Banat și Crișana. Odată cu apropierea serii, ploile cuprind și centrul țării, dar și, parțial, sudul și sud vestul. O atenție deosebită trebuie acordată cantităților de precipitații ce sunt așteptate pentru mâine, mai ales pe Maramureș (unde modelele dau chiar și 80 – 90 de l/mp, dar și pe zona de vest, acolo unde sunt așteptați 55 – 57 l/mp.

image

image

VÂNT:

– încă de la primele ore ale nopții, vântul va sufla cu putere pe partea de vest a țării, viteza la rafală putând ajunge și la 56 – 60 km/h. Încet, dar sigur, rafalele vor cuprinde și zona nordică a Moldovei, litoralul și zona Orientalilor, dar cu rafale mai scăzute, de 40 – 45 km/h. Spre orele prânzului, intensificările devin de interes mai ales pe sudul Moldovei dar și sud – vestul țării.

image

ZĂPADĂ:

– zăpadă nu se mai lasă așteptată, astfel că, mâine noapte spre duminică, există șanse ca în masivele nordice ale Orientalilor, dar și pe Apuseni, să înceapă să ningă și să se depună strat de zăpadă.

image

CONCLUZII:

– vremea intră într-un proces de răcire accentuată, apar și precipitațiile, importante cantitativ chiar. Primul este afectat vestul și nordul, dar urmează și celelalte regiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *