prognoze

Prognoză meteo 16 noiembrie 2015 – cald, ploi și vânt puternic

TEMPERATURI:

– noaptea care urmează va aduce valori termice în jurul pragului de îngheț pe zonele montane înalte, dar ridicate pe restul zonelor montane, cu valori de la 2-3 grade până spre 5-7 grade. În Moldova vom avea minime de 8-10 grade, în Maramureș, 5-7, iar în Transilvania, de 8-9 grade. Crișana și Banatul vor avea minime de la 10 la 12 grade, zona Subcarpaților, de 7-9 grade Celsius. Cele mai ridicate valori le vom regăsi pe sudul Moldovei, Dobrogea, sudul Munteniei și Oltenia, acolo unde vom ajunge la minime de 11-13 grade, izolat chiar 14. După o zi de duminică în care am avut parte chiar și de fenomene de iarnă, maximele de mâine vor intra din nou pe un trend de creștere, cu valori de la 2-3 grade pe zonele montane înalte din nordul Orientalilor, Meridionali și Apuseni, cu 7-9 grade în nordul Moldovei, 10 – 12 grade în Crișana, Maramureș, sudul Moldovei. În Transilvania vom atinge 12 – 14 grade. Cele mai ridicate valori ale maximelor le vom atinge pe Banat, dealurile Subcarpatice, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cu temperaturi de la 17 spre 19 chiar 20 de grade.

image

image

NEBULOZITATE:

– la începutul intervalului de prognoză cerul va fi acoperit aproape pe tot teritoriul țării, la toate nivelurile (joși, medii și înalți). Iar situația se va păstra și pentru prima parte a zilei de mâine, până spre orele de prânz, când doar în sudul extrem, ar putea exista mici șanse să nu fie nori. Spre seară există posibilitatea degajării norilor și pe zona Orientalilor.

image

PRECIPITAȚII:

– la începutul nopții de duminică spre luni, ploile vor fi prezente și chiar mai importante cantitativ pe zona de vest a țării, dar și în sudul Moldovei, Maramureș și sudul Transilvaniei. Mâine spre prânz sunt așteptate ploi, neînsemnate cantitativ și pe zona Carpaților de Curbură și pe Meridionali.

image

VÂNT:

– la începutul intervalului, vânt va prezenta intensificări susținute, cu viteze ce se pot apropia de 50 – 55 km/h, pe zona sudică a Olteniei, în Crișana, Dobrogea, centrul și sudul Moldovei. Situația nu se va modifica în bine odată cu orele dimineții, din contră, intensificările vor prinde și mai multă putere, mai ales pe nord estul Moldovei, unde rafalele se vor duce și spre 65 – 70 km/h, dar ele vor rămâne de interes și pe sud, unde rafalele pot atinge 60 km/h. Din fericire, odată cu orele amiezii, aria intensificărilor se va restrânge pe Oltenia și Dobrogea, iar spre seară vântul se va calma pe toată țara.

image

ZĂPADĂ:

– zăpada ce și-a făcut apariția în ultimele 24 de ore pe zonele montane, în Orientali dar și izolat pe Meridionali și Apuseni, lasă în urmă un strat de zăpadă de 4-6 cm pe zona nordică a Orientalilor și un 1-2 cm pe Meridionali. Deși a fulguit și pe zona Apusenilor, nu s-a depus un strat nou de zăpadă. Ținând cont și de temperaturile în creștere de mâine, nici pe Orientali nu va mai rămâne mare lucru din zăpada noastră.

image

CONCLUZII:

– începem săptămâna cu temperaturi în creștere, cu ploi pe arii mai extinse și chiar mai importante cantitativ, mai ales pe vestul țării, unde se pot acumula și 16 – 18 l/mp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *