prognoze

Prognoză meteo 11 octombrie 2015 – ploi, zăpadă,vânt și frig

TEMPERATURI:

– În noaptea care urmează, temperaturile minime vor coborî, în zonele înalte din nord ale Orientalilor și sub 0 grade, spre un –2, –3 grade. Temperaturi apropiate de pragul de îngheț vom avea practic pe toată zona Orientalilor. În Moldova, temperaturile minime nu vor trece de 4-5 grade. Transilvania va avea și ea o noapte rece, cu 6 – 8 grade, temperaturi pe care le vom regăsi și în Maramureș. În zona Subcarpaților, temperaturile nocturne se vor situa în jurul a 10 grade. Cele mai ridicate valori ale minimelor le vom întâlni în sudul țării, Dobrogea, Banat și Crișana, acolo unde vom putea vorbi de temperaturi de 12 – 14 grade. Diferențele dintre minime și maxime vor fi aproape inexistente pe parcursul zilei de mâine, valori pe care le-am întâlnit la miezul nopții urmând să le avem și la miezul zilei. Astfel, se vor menține temperaturile negative la nivelul Orientalilor, cele 4 – 6 grade din Moldova, 8 – 10 grade din zona Carpaților de Curbură, 11 grade în zona Subcarpaților, 5 – 7 grade în Maramureș. Din nou, cele mai ridicate valori le vom avea în zona Banatului, sudul țării, Dobrogea, acolo unde vom putea vorbi și mâine de valori de 12 – 14 grade și, izolat, chiar 16 – 17 grade.

image

image

PRECIPITAȚII:

– ciclonul mediteranean de care tot vorbim de câteva zile a intrat în țara noastră. A început să plouă, mai intens în zona de sud-vest, pentru început, dar încet, încet, ploile acoperă toată țara. Și lasă în urmă cantități importante de ploi: peste 20- 25 de l / mp pe arii extinse din sud, sud-vest, sudul Moldovei. Izolat, se vor putea chiar depăși 40 l /mp în vestul extrem și în zona Meridionalilor.

image

VÂNT:

– Încă de la începutul nopții, pe partea de sud a țării, vântul va sufla cu putere, vitezele la rafală urmând să se apropie chiar și de 60 km/h. Pe parcursul zilei, aceste intensificări urmează să se resimtă și prin sudul Moldovei, interiorul arcului carpatic și vestul extrem al țării. Practic, la aceste rafale de vânt, precipitații, senzația de frig să fie real resimțită și mai puternic.

image

ZĂPADĂ:

– Ziua de mâine aduce iarna cu adevărat în nordul Orientalilor și al Moldovei și, izolat, și în zonele montane înalte ale Meridionalilor. În Orientali putem vorbi deja de strat de zăpadă consistent, ce se poate duce chiar și către 20 – 30 cm. Un strat de câțiva cm se va așeza și în zonele mai joase din nordul Moldovei.

image

image

CONCLUZII:

– ziua de mâine va fi una în care ploile vor acoperi peisajul pe tot parcursul ei. Vântul puternic dar și zăpada vor întregi un scenariu de zi numai bună de stat acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *