prognoze

Prognoză meteo 07 octombrie 2015 – ne mai oferă litoralul o porție de fenomene convective?

TEMPERATURI:

– în afara zonelor montane, acolo unde temperaturile minime  vor avea valori de la 5 spre  8 – 9 grade, poate chiar mai scăzute un pic în zonele depresionare din cauza inversiunii termice, în restul regiunilor țării noastre, temperaturile minime vor avea valori de la 11 grade până spre 13 – 14 grade, izolat chiar 15 grade. Maximele zilei vor marca o scădere, mai ales în zona Moldovei, acolo unde nu se vor mai depăși 13 – 14 grade. În zona Orientalilor, dar și la peste 2000 m în zona Meridionalilor, temperaturile maxime se vor opri la valori de 7 – 9 grade Celsius. În restul țării, temperaturile maxime diurne vor pleca de la valori de 17 – 18 grade în zona de sud – est, 20 – 21 de grade în dealurile Subcarpatice, Banat, Crișana și Transilvania, cele mai ridicate valori urmând să fie atinse în sudul extrem al țării, acolo unde ne vom apropia de 23 – 24 grade.

image

image

PRECIPITAȚII:

– ploile vor fi prezente mâine pe arii extinse. La început în nordul țării, apoi și în Meridionali, vestul Munteniei, și spre seară și în Oltenia. Din nou, modelul celor de la Rometex, care a intuit fenomenele convective de azi, dă cantități mai importante de precipitații pe zona Dobrogei, unde se pot acumula și peste 20 l/mp. Spre seară, un sistem mult mai bine organizat, va intra în țara noastră prin sud-vest.

image

image

VÂNT:

– vântul va prinde putere pe parcursul zilei de mâine, mai întâi în zona de sud – est, apoi pe tot sudul țării. Vitezele la rafală vor putea ajunge și la 60 km/h.

image

FURTUNI:

– valori CAPE mai ridicate vom avea tot pe zona Dobrogei mâine, între 300 și 400 J/KG. LI va fi și el la un –2 spre –3. Sunt ceva șanse, mici, e adevărat, să mai avem ceva mici manifestări convective pe litoral și mâine.

image

image

CONCLUZII:

– ultima zi liniștită, înainte de o schimbare radicală, ce ne va duce spre sfârșitul lui noiembrie, începutul lui decembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *