prognoze

Prognoză meteo 05 octombrie 2015 – ultima șansă la fenomene convective

TEMPERATURI:

– temperaturile minime ale nopții care urmează vor fi plăcute în mare parte din țară. Valori scăzute vom avea în continuare în zonele montane și depresiuni, acolo unde se vor putea apropia și de 1 – 2 grade, datorită radiației nocturne și a fenomenului de inversiune termică. Vom avea și valori de 8 – 10 grade în zonele de munte. În restul țării, minimele vor avea următoarele valori: Moldova: 11 – 12 grade, Maramureș: 8 – 10 grade, Crișana: 13 – 14 grade. În zona subcarpatică se vor atinge valori de 12 – 14 grade, iar în sudul extrem și Dobrogea vom ajunge și la valori de 15 – 16 grade. Cel mai cald va fi în Banat, acolo unde minimele vor ajunge și la 17 grade. Maximele vor caracteriza în continuare o zi caldă și plăcută, cu valori de la 17 – 19 grade în Transilvania, 18 – 20 de grade în Crișana și Banat, 21 – 23 de grade în Moldova, 21 – 23 de grade în zona Subcarpaților și Dobrogea. Cele mai calde valori vor fi în sudul extrem, unde putem vorbi de temperaturi de vară: 25 – 26 de grade.

image

image 

PRECIPITAȚII:

– ziua de mâine aduce precipitații, la început pe zona de vest, apoi acestea își fac simțită prezența și pe zonele montane, iar după amiază și spre seară, inclusiv în zonele Subcarpatice și sud-vestice.

 image

image

image

VÂNT:

– vântul nu va prezenta decât intensificări izolate, mai ales spre orele prânzului, în zona de sud – vest

image

ȘANSE FURTUNI:

– lăsăm pentru un scurt moment zăpada la o parte, întrucât se pare că ziua de mâine ne oferă șansa unor ultime fenomene convective pe zona de vest și sud vest. Valorile CAPE vor fi cuprinse între 500 și 700 J/KG. Izolat se vor apropia chiar și de 1000 J/KG. Și valorile LI vor fi optime pentru fenomene convective, de la un –1, –2 spre chiar și valori de –5, –6 grade. Cum acolo se așteaptă și precipitații, avem întrunite toate condițiile pentru posibile ceva fenomene destul de frumoase.

image

image

CONCLUZII:

– ziua de mâine rămâne în continuare caldă și plăcută în mare parte din țară, însă precipitațiile încep să își facă apariția, mai ales în zonele de vest și sud vest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *