personale

Fenomene meteo specifice toamnei

Am spus adio, calendaristic cel puțin, verii și alor ei zile caniculare și secetoase. Am intrat în toamnă și, deși aceasta nu este neapărat un anotimp spectaculos din punct de vedere meteo, nu este lipsită nici ea de momentele unice. Care sunt fenomenele specifice toamnei?

PLOILE DE TOAMNĂ:

– spre deosebire de spectaculoasele ploi de vară, însoțite de tot alaiul lor gălăgios (tunete, fulgere, vânt cu aspect de vijelie, cantități impresionante, nori cu totul și cu totul spectaculoși), ploile de toamnă sunt chiar banale, sâcâitoare chiar. Sau bacoviene 🙂 Fronturile de precipitații sunt mult mai bine conturate, avem parte mai ales de cicloni mediteraneeni, iar convecțiile dispar din peisaj. Cu toate acestea, lunile de toamnă sunt cele cu cele mai mici cantități de precipitații dintr-un an.

BRUMA:

– un fenomen caracteristic și primăverii, dar și toamnei, ca anotimpuri de tranziție. Ea apare în cursul nopților în care nebulozitatea este redusă, umiditatea mare iar vântul nu adie. Răcirea suprafeței terestre (prin radiație) determină scăderea temperaturii sub 0, astfel că vaporii de apă se transformă în cristale fine de gheață depuse pe vegetație.

CHICIURA::

– depunere solidă foarte asemănătoare cu zăpada. Apare de obicei mai ales pe ramurile copacilor sau pe firele conductorilor electrice și de telegraf. Ea se formează prin transformarea vaporilor de apă în cristale de gheață sau în condițiile când este ceață, în urma înghețării picăturilor foarte fine de apă supraracită.

chiciura

NORII:

– dacă vara trăim cu respirația la gură orice posibilă apariție a unor nori cumulus, toamna, cei mai des întâlniți sunt norii Cirrus, cei care, se spune, aduc precipitații în maxim 48 de ore de la apariția lor. Daca viteza de deplasare este mare, în câteva ore cerul se acoperă deja cu nori stratiformi. Iar dacă avem și un front oclus, putem avea parte de o vreme închisă pentru multe zile. Un record pentru București este anul 2014, cu 30 de zile fără ca soarele să fie zărit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *