prognoze

Prognoză meteo 06 septembrie – adio, vară !

TEMPERATURI:

– noaptea ce urmează, minimele de temperatură se vor situa la valori de 12 grade în zona Orientalilor, 16 – 18 grade în Transilvania, Banat, Crișana, dealurile subcarpatice. Valori de 18 – 20 de grade se vor înregistra în zona sudică a țării, sudul Moldovei și Dobrogea. Cel mai cald va fi în SE extrem, incluzând aici și Bucureștiul, cu o noapte tropicală unde se vor atinge chiar și 24 de grade. Maximele zilei de mâine vor confirma schimbarea mult așteptată, asta pentru o bună parte din țară, unde răcorirea va fi mai mult decât evidentă. Astfel, cele mai mic maxime ale zile le vom avea în nordul extrem, 12 grade. Valori de până la 16 grade vom avea pe arii extinse din interiorul arcului carpatic. Oltenia, azi unul din polii caniculei, va avea maxime de până la 24 –26 de grade. Banat și Crișana, maxime tot între 20 – 22 de grade. Singurele zone unde căldura nu se va da așa ușor bătută sunt cele de sud est, Dobrogea și sudul Moldovei, unde vom avea în continuare valori de la 28 la 32 – 33 de grade.

 image

image

PRECIPITAȚII:

– încă de la orele acestei după amiezi, precipitațiile își fac deja simțită prezența în vestul, sud – vestul, centrul și nordul țării. Odată cu intrarea în noapte ele vor acoperi cea mai mare parte a teritoriului, putând lăsa, pe alocuri, chiar și cantități mari. Pentru restul zilei de mâine, ele se vor concentra tot pe vest și nord, acoperind poate și un pic din estul Moldovei, iar odată cu apropierea serii, vor dispărea total din peisaj.

image image

VÂNT:

– mare parte din țară se va afla sub influența curenților jet , asta aducând viteze ale vântului mai mari decât până acum, chiar și de peste 45 km/h, iar în nordul extrem chiar și de 50 – 55 km/h.

image

ȘANSE FURTUNI:

– tendința pe care am observat-o de ieri, aceea de a avea niște parametrii CAPE mult mai slabi decât ne așteptam, ținând cont de perioada de caniculă dar și de apropierea unor precipitații ce pot fi importante, se menține. Practic, pe tot parcursul zilei, valorile CAPE nu vor trece de un 300 – 500 J/KG,urmând ca spre seară să dispară chiar și acestea. Nici Lifted Index nu ne va aduce vești îmbucurătoare, având preponderent valori pozitive.

image

image

CONCLUZII:

– ziua de mâine reprezintă, fără nici un dubiu, finalul caniculei și al unei veri extrem de calde. Temperaturile încep să se apropie de valorile normale ale începutului de toamnă, ploile își fac și ele mai mult simțită prezența.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *