prognoze

Prognoză meteo 05 septembrie 2015 – țara împărțită în doua: jumătate caniculă, jumătate ploi

TEMPERATURI:

– minimele nopții se înscriu exact în scenariul din titlu. Jumătate de țară respiră, la valori plecând de la 12 grade în Orientali, 16 – 18 grade în Transilvania, nordul și centrul Moldovei, dealurile Subcarpatice, parte din Oltenia. Iar cealaltă jumătate continuă bătălia cu o noapte tropicală, Muntenia având valori de temperaturi de 20 de grade, până la 4 de grade în sudul extrem. Și în Banat vom avea valori de 20 – 21 de grade. Maximele pleacă de la 20 de grade în nordul extrem, 26 – 28 de grade în Transilvania, 28 de grade pe arii extinse din Banat și Crișana, ajungând la 32 de grade în Moldova și pe arii extinse din Muntenia. Cel mai cald va fi în sud – estul extrem, cu valori de 36 – 38 de grade.

image

image

PRECIPITAȚII:

– la începutul nopții, ploile vor fi prezente în Banat, Oltenia și Moldova. Odată cu intrarea în orele după amiezii, un front de precipitații mult mai bine organizat și cu ploi mai puternice pune stăpânire pe toată partea vestică și nordică, urmând ca seara zilei de mâine să aducă precipitații în vestul, centrul, nordul țării, în sudul Moldovei și vestul Munteniei. Precipitații importante cantitativ par a fi, conform GFS, mai ales în Banat și Crișana. WRF dă precipitații mai consistente pe nord.

image

image

VÂNT:

– pe toată perioada instabilității, vântul va prezenta intensificări locale ce pot lua aspect de vijelie. Zona Dobrogei  va fi cea în care vântul va fi destul de intens

image

ȘANSE FURTUNI:

– valorile CAPE optime pentru furtuni le vom avea pe parcursul nopții de azi spre mâine și mâine dimineață, când în Moldova, Crișana, vom avea valori de la 1000 la peste 1500 J/KG. În zona Subcarpatică și Oltenia valorile CAPE vor fi în jur de 700 – 800 J/KG. Surprinzător, deși spre seară se apropie ploi mult mai consistente, valori CAPE scad foarte mult, sub 300 J / KG chiar, asta diminuând șansele unor furtuni cu adevărat spectaculoase. Nici valorile Lifted Index nu arată șansele unor instabilități puternice.

image

image

image

CONCLUZII:

– mâine, sudul extrem continuă să se lupte cu o caniculă fără precedent, urmând ca restul țării să cunoască o răcorire și mai multe precipitații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *