prognoze

Prognoză meteo 04 septembrie 2015 – caniculă, ploi, tot tacâmul pentru o zi de vară-toamnă

TEMPERATURI:

–  minimele nocturne vor continua să fie ridicate în toată țara. Cele mai scăzute valori se vor regăsi mai ales în zona Carpaților Orientali, 12 grade. Temperaturi de 16 – 17 grade se vor întâlni frecvent în zona Transilvaniei, a dealurilor subcarpatice și Dobrogea. Muntenia va avea valori de 20 grade, iar în sudul extrem, Banat și parțial Crișana vom avea o noapte tropicală în toată puterea ei, cu valori și de 24 de grade. Maximele vor arăta răcorirea mult așteptată pe zona montană, Orientali, dar și în vestul țării. Aici, maximele vor pleca de la 24de grade și se vor opri la un 28 de grade. Izolat, în sud vestul extrem vom avea și maxime de 32 de grade. Cea mai mare parte din Muntenia și Moldova vor avea maxime de 32 – 33 de grade. Cele mai calde zone vor fi sudul extrem și izolat Oltenia, unde vom avea iar valori de 36 de grade.

image

image

PRECIPITAȚII:

– ploile și-au făcut deja apariția în cursul zilei de azi, mai ales în zonele montane de pe întreaga linie a Carpaților. Ele nu vor lipsi nici pe parcursul zilei de mâine. La începutul nopții vor fi prezente în vestul extrem, în sud vest, în nor și nord est. Pe tot parcursul nopții ploile vor rămâne de interes pe toată zona vestică.  După o mică pauză de pe parcursul dimineții și al prânzului, ploile revin spre seară, pe arii extinse din Moldova, Transilvania și sud vestul extrem. Modelul WRF dă chiar niște cantități importante de precipitații pe nord.

image

image

VÂNT:

– odată cu frontul de precipitații, avem parte și de intensificări ale vântului. Acestea își vor face simțită prezența în toate zonele unde vom avea instabilitate, iar viteze mai mari vom avea mai ales pe nord și nord vest.

image

ȘANSE FURTUNI:

– valorile CAPE vor fi optime pentru dezvoltarea unor convecții frumoase. Nordul țării, Oltenia, parte din Crișana, vor avea valori de peste 1500 J/KG. Și în restul țării vom avea valori de peste 500 J/KG. Și valorile LI vor fi bune pentru furtuni.

image

image

CONCLUZII:

– continuăm cu o vreme caniculară în partea de sud, cu ploi și instabilitatea pe zona de vest și nord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *