prognoze

August 2015 – căldură sufocantă și precipitații puține

Am intrat, calendaristic, în ultima lună de vară. O lună dedicată concediilor, vacanței. Ca atare, foarte multă lume ar vrea să știe cum va fi vremea în această lună. Așa cum meteorologii spun de fiecare dată, prognozele meteo pe termen scurt sunt cele care au un grad de acuratețe cât se poate de mare și sunt și cele care pot prinde în ele și eventualele fenomene meteo extreme. Estimările sezoniere nu fac decât să se raporteze la datele statistice și să ofere o posibilă imagine de ansamblu în ceea ce privește temperaturile și precipitațiile.

Iar ultima astfel de estimare emisă de Centrul de la Reading ne spune că:

TEMPERATURI:

Temperatura medie la nivelul țării, pentru luna august, este de 19.7 grade. Pe regiuni, avem: Moldova, între 15 – 23 de grade, Dobrogea: 22 – 23, Muntenia: 18 – 23, Oltenia: 17 – 23, Transilvania: 16-20, Maramureș: 18 – 20, Crișana: 19 –21 și Banat, 19 – 23 de grade.  Toate aceste valori vor fi depășite pe parcursul lunii august, în absolut toate regiunile, cele mai mari urmând a fi în sudice, sud-estice și vestice.

image

PRECIPITAȚII:

Media multianuală pentru România este de 64.7 l/mp. Pe regiuni, am avea un minim de 28 l/mp în Dobrogea și 95 de l/mp în Muntenia. Din păcate pentru agricultori, confruntați deja cu o secetă pedologică extremă pe o suprafață mare din terenurile agricole, august va fi o lună extrem de săracă în precipitații, cu doar 20 l/mp pe o mare parte din sudul României, Dobrogea și sudul Moldovei și mergând până la un 60 – 80 l/mp în nordul extrem.

image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *