prognoze

Prognoză meteo 31 iulie 2015

Începând cu după amiaza zilei de azi, în România își vor face apariția precipitațiile, de data aceasta mai însemnate cantitativ. Odată cu ele, vom avea parte și de o răcire, temperaturile urmând să scadă de la o zi la alta, ajungând sâmbătă la valori ce abia se vor mai apropia de 30 de grade.

TEMPERATURI

– noaptea ce urmează va aduce în continuare valori extrem de ridicate în sudul țării, valori ce vor caracteriza în continuare o noapte tropicală. În sudul extrem vom avea 24 – 25 de grade, pentru ca în nordul țarii, Transilvania, Banat și depresiuni, minimele să nu treacă de un 12 – 14 grade. Temperaturile maxime vor fi în continuare ridicate pentru Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei (32-34 grade) în timp ce în nordul țării, bună parte din Banat, răcorirea va fi una semnificativă, maximele oprindu-se la un 20 – 21 de grade.

image

image

PRECIPITAȚII

– începând cu după amiaza zilei de azi, precipitațiile își fac simțită prezența și asta într-un mod zgomotos. Începând cu Moldova, Carpații Orientali și Meridionali, vom averse de ploaie cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie dar și grindină de dimensiuni mici și medii. Precipitațiile se vor extinde spre orele serii și în zona Subcarpaților Getici și de Curbură, Transilvania și local în Oltenia și Muntenia. Ploile vor continua și pe tot parcursul zilei de vineri, cantitățile cele mai mari fiind așteptate mai ales în jumătatea sud estică a țării.

image

image

VÂNT

– pe tot parcursul desfășurării fenomenelor convective, vântul va prezenta viteze mari, luând aspect de vijelie. Cele mai mari rafale le vom avea pe sudul Moldovei, Dobrogea și litoral, dar și în sudul extrem.

image

ȘANSE FURTUNI

– valorile CAPE / CIN și LI vor fi cele mai mari pe care le-am putut observa pe luna aceasta. Doar ca o simplă exemplificare, seara zilei de azi aduce în sudul țării valori CAPE de peste 1500, ajungând chiar și la un 3000 de J/KG. Asta înseamnă furtuni extrem de puternice. Asta o spune modelul WRF al celor de la MeteoCenter. GFS-ul celor de la weathercast este mai temperat, prognozând valori de până la 1000 J/Kg pentru seara zilei de azi, pentru ca mâine, condiții perfecte pentru furtuni puternice să fie în nordul Munteniei, cu un CAPE de peste 1200 J/kg și LI de –5.

image

image

CONCLUZII

– mult așteptata răcorire, mult doritele ploi, își vor face apariția și vor oferi un răgaz termic mult dorit după recordul de 13 zile consecutive de avertizări de caniculă pe care le-am traversat cu toții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *