prognoze

Prognoză meteo 27 iulie 2015

TEMPERATURI

– după reprizele de ploi ce au traversat zonele de vest și Moldova, temperaturile minime în aceste zone vor marca o scădere, apropiindu-se de valorile normale ale perioade. Astfel, în vest și nord ele vor cuprinse între 10 –12 grade și până la un 16 – 18 grade, în timp ce sudul țării, Dobrogea și sudul Moldovei vor rămâne în continuare cu valori termice apropiate de pragul nopților tropicale, de 18 –20 grade. Maximele zilei vor fi și ele diferite de la zonă la zonă: Nordul țării, nordul Moldovei, bună parte din vest vor avea maxime între 27 – 29 de grade, în timp ce în tot sudul țării, sudul Moldovei și o parte din vest vremea se va menține caniculară, cu valori ce se pot apropia de 36 – 38 de grade.

image

image

PRECIPITAȚII

– pe parcursul nopții de 26 spre 27 mai sunt așteptate precipitații înclusiv în sudul țării, nordul Munteniei dar și în București, cel puțin asta spune modelul GFS. Începând cu după amiaza zilei de mâine, din nou, pe nordul țării, Moldova, zonele montane, iar spre seară chiar și București sau zona Olteniei, sunt așteptate precipitații, nu foarte însemnate cantitativ însă. Modelul celor de la Rometex nu este atât de darnic precum GFS-ul, estimarea lor de precipitații fiind doar pentru zonele montane și tangențial nordul Moldovei. Meteocenter și modelul lor WRF dau o arie mai mare a precipitațiilor.

image

image

image

VÂNT

– vântul va fi de interes pe parcursul nopții de 26 – 27 iulie, mai ales pe partea de est – sud-est, unde va prezenta intensificări susținute. Odată cu intrarea în orele serii acesta își va manifesta din nou prezența activă pe zonele montane, nordul Munteniei și în vestul țării.

image

ȘANSE FURTUNI

– Valori ridicate de CAPE vor fi în zonele montane(chiar și de peste 1500 J/kg) dar și în zona Dobrogei (valori de 800 – 1000 J/Kg sau chiar mai mari). Cum și valorile de LI (-4 spre –5) sunt tot pe aceste zone, unde avem și ceva precipitații prognozate, dacă toate condițiile vor fi îndeplinite, este posibil  ca mâne și litoralul să fie măturat de niște furtuni frumoase, pe lângă zonele montane unde vom avea dezvoltări convective.

image

image

CONCLUZII:

– o parte din țară, adică nordul, ia o pauză scurtă de la caniculă și se bucură de o zi de vară normală, cu temperaturi normale și chiar precipitații. Pentru restul țării, dar mai ales sudul, Moldova, zona sudică a ei și sudul Banatului, canicula rămâne la fel de prezență, chiar dacă este posibil să avem și ceva precipitații surpriză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *