prognoze

Prognoză meteo 22 – 25 iulie 2015

În mod normal, v-am obișnuit cu prognoze zilnice. Numai că, din păcate, scenariul meteo al următoarelor zile nu se va modifica aproape deloc, iar aceasta nu este deloc o veste bună, ținând cont de faptul că de luni, România se află sub influența unei combinații de aer foarte cald, atât din dorsala de aer saharian, cât și dintr-o baie radiativă reprezentată de Depresiunea Panonică și cea Carpato-Balcanică. Practic, în acest weekend, mare parte din România va reprezenta cel mai cald loc din Europa. Nici începutul săptămânii viitoare nu pare a fi de bun augur.

TEMPERATURI

– pe tot parcursul perioadei de prognoză, temperaturile, atât cele nocturne, cât și cele de peste zi, se vor menține la valori ridicate. Nopțile vor fi aproape de nopți tropicale, în zilele de 23 și 24 iulie mai ales în Moldova și în vest, iar noaptea de 24 spre 25 iulie și zonele sudice, unde minimele vor fi aproape de 24 de grade. Temperaturile maxime vor urma și ele un scenariu asemănător: în vestul țării ne vom apropia de valori de 38, 39 de grade, restul țării având valori de 34 – 36 de grade.

image

PRECIPITAȚII

– nu ar fi multe de spus aici. Puținele precipitații care vor veni zilele acestea, abia se vor apropia, la finalul a 3 zile, de un 0.5 – 5 l / mp. Ținând cont de seceta prelungită din agricultură, veștile sunt deosebit de proaste, ținând cont de faptul că zonele unde nu va cădea nici un strop de ploaie sunt fix cele unde seceta pedologică este deja extremă: Bărăganul și Moldova.

image

VÂNT

Vântul nu va prezenta intensificări notabile pe toată această perioadă de prognoză.

image

ȘANSE FURTUNI

– Valorile CAPE și LI vor fi optime pentru furtuni, si unele chiar frumoase, atât pe parcursul zilei de 23 dar și 24 iulie. Din păcate însă, cel puțin așa cum arată modele meteo acum, va lipsi fix ingredientul principal: precipitațiile.

image

Screen Shot 07-22-15 at 06.52 PM

CONCLUZIE:

– zilele ce urmează ne vor supune in continuare la stres termic ridicat, la temperaturi foarte mari, lipsa precipitațiilor.Într-un cuvânt, un final de iulie demn de denumirea tradițională a lunii: cuptor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *