prognoze

Prognoză meteo 09 iulie 2015

După câteva zile de caniculă extrem de puternică, perioadă în care în România am avut emise toate tipurile de avertizare (galben, portocaliu și chiar roșu pentru două județe, Arad și Bihor), toată lumea așteaptă cu ochii spre cer să vină ploaia și răcoarea.

Din fericire, ele vor veni, chiar dacă nu atât de repede pe cât le așteptăm. Dar să o luăm pe rând:

TEMPERATURI:

– temperaturile zilei de mâine nu vor marca o scădere atât de puternică. În sudul și estul țării vom avea în continuare valori de peste 35 de grade, în timp ce în vestul și nordul țării, odată cu intrarea unui front atmosferic mai rece, temperaturile vor scădea și cu 10 grade, ajungând la valori de 23 – 24 de grade, după ce cu o zi înainte s-au depășit chiar recordurile pentru cea mai călduroasă zi.

Screen Shot 07-08-15 at 05.08 PM

PRECIPITAȚII:

De interes este un front atmosferic rece, ce își face intrarea în țară prin vest, precedat de o linie de convergență asociată unui front de rafale care se vor forma asupra Câmpiei Panonice. Contrastul termic între cele două mase de aer va fi deosebit de mare și cu o deplasare extrem de rapidă. Nu vom avea precipitații puternice, mai degrabă, de interes, urmând să fie rafalele de vânt, unele ce pot lua aspect de vijelie. Dacă fenomenele de instabilitate își vor face simțită prezența încă din această seară și noapte în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei, începând cu seara de joi și pe parcursul zilei de vineri ele se vor manifesta și în restul țării. Harta de mai jos arată totalul de precipitații din țara noastră la finalul zilei de joi.

Screen Shot 07-08-15 at 05.13 PM

VÂNT:

Așa cum am specificat și mai sus, de interes pentru noaptea de azi, din vestul țării, și pentru momentul când se va produce schimbul de mase de aer în tot restul țării, este viteza vântului, ce poate lua aspect de vijelie și poate ajunge și la viteze de peste 60 – 70 km.

FURTUNI:

Șanse pentru furtuni vor fi începând din această seară, mai ales din punct de vedere a vântului și mai puțin a cantității precipitațiilor (avem valori a DCAPE de 700 – 900 KJ/KG) . Începând cu mâine după amiază și seara, cresc șansele pentru furtuni și în restul țării.

Screen Shot 07-08-15 at 05.27 PM

CONCLUZII:

Ziua de mâine împarte țara în două și se împarte și ea, la rândul ei, în două. Vestul și nordul țării scap primele de caniculă, în timp ce în sudul și estul țării canicula va continua și pe parcursul zilei de mâine. Odată cu seara zilei de joi și pe parcursul zilei de vineri, răcorirea și instabilitatea acoperă toată țara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *