Privește cerul ! Spectacolul norilor
Cred că măcar o dată în viață ne-am intersectat și noi cu acest mesaj scris pe zidurile orașelor noastre. Și instinctiv am făcut gestul de a ridica privirea spre cer. Lucru pe care, în această perioadă a anului, vi-l recomand chiar cu drag. Pentru că vara este, fără doar și poate, acel moment al anului când cerul ne vorbește cel mai mult, mai ales prin frumusețea și spectaculozitatea norilor.
Dar ce sunt norii? Definiția științifică a lor sună așa: totalitatea particulelor de apă și / sau gheață plutitoare din aer. Acestea se condensează și dau naștere norilor. Știința care studiază norii se numește nefologie.
V-ați întrebat vreodată de ce unii nori sunt albi, iar alții închiși și amenințători? Diferența este dată de proporția de cristale sau de picături de apă, dar și de grosimea lor. Un nor cu mai multe cristale este alb, în timp ce un nor cu picături de ploaie mai multe este închis la culoare. Cu cât este mai gros, cu atât este mai închis la culoare, deoarece reflectă la fel toate lungimile de undă ale luminii solare albe, prin absorbția ei în interiorul norului.
Câte tipuri de noi există? Răspunsul scurt: multe 🙂 Prima clasificare a norilor a fost făcută prin 1802, de Luke Howard, care a identificat 4 tipuri: cirrus (fibros), cumulus (grămadă), stratus (strat, nivel orizontal) și nimbus (care aduc ploaia). De aici, am ajuns în prezent la o clasificare pe tip de altitudine și de prezență: norii superiori, medii și joși, cu o multitudine de forme.
Cei mai spectaculoși nori, cei cu care ne întâlnim mai ales în sezonul cald și care aduc precipitațiile sub formă de aversă și toate problemele ce decurg din ele, sunt CUMULONIMBUS. Aceștia sunt nori de mari dimensiuni și care se pot dezvolta pe verticală și până la un 15 – 17 km.
Cei mai spectaculoși cumulonimbus sunt ARCUS și MAMMATUS
Așadar, se merită ca din când în când să ridicăm ochii din asfalt spre cer și să privim la spectacolul magic al norilor.