prognoze

Estimare meteo pentru iulie – septembrie: vară secetoasă și foarte caldă

ANM, folosind informațiile primite de la Centrul European pentru prognoză pe medie durată (ECMWF) de la Reading, a emis astăzi o nouă estimare meteorologică pentru perioada iulie – august 2015. Iată cum se prezintă aceasta:

Iulie 2015:

TEMPERATURI:

– mediile multianuale pleacă de la un 16 grade în interiorul arcului Carpatic până la un 24 de grade în sudul extrem. Iulie al acestui an ne va aduce depășiri ale normelor climatice în aproape toată țara, cu diferențele cele mai mari în sudul țării (normal: 22 – 24 grade, iulie: 26 de grade)

image

PRECIPITAȚII:

– aici lucrurile stau foarte prost. Suntem deja într-o perioadă de secetă pedologică severă în multe din zonele agricole. Iulie va înrăutății această situație. Media multianuală vorbește de valori de la 60 l/mp în sudul țării până la peste 100 l/mp în nord. Iulie 2015 se anunță deficitar în toate zonele țării, cu estimări de 20 l/mp în Dobrogea până la 80 – 100 l/mp în nordul extrem.

image

August 2015:

TEMPERATURI:

– Regimul termic al lunii august se va situa în limite apropiate de normele climatice în nord și centru (18 – 20 de grade), în timp ce pentru restul țării vor fi peste limitele normale, cu valori între 22 – 24 de grade.

image

PRECIPITAȚII:

– veștile proaste continuă și se accentuează. Mediile multianuale ce pleacă de la un 40 l /mp în Dobrogea și sudul extrem și ajung la 80 l/mp în centrul și nordul țării, sunt înlocuite de valori deficitare (20 – 40 l/mp în sudul țării) sau 60 – 80 l/mp, izolat în nordul extrem. Ca atare, probabilitatea de secetă accentuată trebuie luată foarte serios în calcul.

image

Septembrie 2015

TEMPERATURI:

– prima lună de toamnă menține temperaturi peste normele climatice în sudul și estul țării, cu valori de 20 – 22 grade (normal ar trebui un 16 – 18 grade). În restul țării ele se vor apropia de normal, 14 – 16 grade.

image

PRECIPITAȚII:

– din păcate, nici prima lună de toamnă nu aduce o îmbunătățire, se păstrează deficitul de precipitații în sud (medie: 60 l/mp, estimare: 20 – 40 l/mp) în timp ce în centru și nord se vor apropia de normal (60 – izolat 80 l/mp).

image

CONCLUZII: următoarele 3 luni, 2 de vară și prima de toamnă vor aduce temperaturi peste medie și precipitații puține. Acest lucru va accentua problemele din agricultură, afectată deja în Moldova și Bărăgan de o secetă severă. Nu sunt excluse nici episoadele de caniculă puternică, nici fenomenele meteo extreme, gen ploi torențiale, grindină și vijelii, dar acestea nu pot fi estimate aici.

PS: Estimarea Centrului de la Reading are un grad de realizare de 60%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *